Megnyitották a Vizafogó park kapuit

Megnyitották a Vizafogó park kapuit

Március 8-án hivatalosan is megnyitották a nagyközönség előtt a Vizafogó park kapuit. A kiemelt zöldfejlesztésre az önkormányzat közel 700 millió forintot fordított, az építkezés tavaly július 21-én kezdődött. A csaknem egyhektáros terület eredetileg a „beépítésre szánt” besorolásban szerepelt, csakhogy 2020-ban az önkormányzat – a Kerületi Építési Szabályzat módosításával – közparki területté minősítette, így vált lehetővé a rendkívüli zöldfejlesztés.

Dr. Tóth József beszédében a nyugalom szigetének nevezte a parkot, egyben felidézte a kerület, szűkebben pedig a Vizafogó elmúlt évszázados mikrotörténelmét, a környék legfontosabb változásait, ahogy az egykori iparvágányok és gyárak helyén felépült a Vizafogó lakótelep, és folyamatosan bővült. „Az elmúlt két évtizedben a lakótelep humanizálása zajlott az életminőség feltételeinek fejlesztésével, ennek egyik lényeges állomása a Vizafogó ökopark beruházása” – fogalmazott. A közeljövőt említve utalt arra, hogy ugyancsak önkormányzati forrásból lehetőség lesz a parkkal szomszédos, úgynevezett „Udvaros házak” belső kertjeinek a felújítására is.

A terület kulcseleme az ökoparkszerű kialakítás, a természetközeliség, a klímavédelem és a fenntarthatóság, a természetes felületképzés. A parkban 59 fát és mintegy húszezer növényt ültettek el. A helyszín egyben okos élménytér is, a pihenőpadok között például vannak olyanok, amelyek feltöltik a mobilokat és a tableteket, míg a biztonságot a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli. Mindezen túl egy szolgáltató pavilon, valamint egy illemhely is a kényelmet szolgálja. A park központi látványeleme a másfél méter mély, mesterséges dísztó, ide került Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotása. A felállított köztéri szobor a helyi identitást szimbolizálja. A parkot az Objekt Tájépítész Iroda tervezte az Archikon Építésziroda bevonásával.

A Vizafogón a nagyközönség egy rekreációs funkciókkal ellátott, mintaértékű közparkot vehet birtokba, ami nemcsak az említett különleges padok miatt illeszkedik az „okosváros” (smart city) koncepciójába. Hanem például azért, mert a terület öntözéséről több, fúrt talajvízkutas, automata esőérzékelős rendszer gondoskodik, és a vízáteresztő burkolatokon keresztül az esővizet is hasznosítják. A közvilágítást 35 oszlop és klasszikus lámpatest biztosítja; az oszlopokra állítható kamerákat, WIFI-t, hangszórót is felszereltek. A lámpatestek szabályozható fényáramú LED-fényforrásúak, így a kisebb forgalmú időszakokban – energiát megspórolva – csökkenthető a fényerő. A parkban 31 kerékpártámaszt, 2 ivókutat, 24 pihenőpadot, 9 nyugágyat, 2 csocsó- és 2 pingpongasztalt is elhelyeztek.

Comments are closed.