Duplájára emeltük a kerület Környezetvédelmi Alapjának keretösszegét

Duplájára emeltük a kerület Környezetvédelmi Alapjának keretösszegét

Duplájára emeltük a kerület Környezetvédelmi Alapjának keretösszegét, így az alapból az „egyéb”, tehát nem fatelepítésre és gondozásra fordítható forrás az eddigi 25 millióról 50 millió forintra nőtt. Az alap bevétele a kerület közigazgatási területén kiszabott környezetvédelmi bírságok meghatározott hányadából (az önkormányzat vagy a jegyző által kiszabott bírság összegének 100, más hatóságok által kiszabott bírságok összegének 30 százaléka) és egyéb befizetésekből származik.

Városrészünkben – a fák védelméről szóló rendeletünk alapján – az alapba kerülnek a befizetett fapótlás-megváltási díjak. Ennek megfelelően az alapot elsősorban fák telepítésére és gondozására fordítjuk. Ugyanakkor az alap biztosít fedezetet önkormányzatunk kötelező (pl. környezetvédelmi program készítése) és önként vállalt környezetvédelmi feladataihoz, mint a lakossági veszélyeshulladék-gyűjtés, szemléletformálás, kerékpáros rendezvények megtartása. Erre eddig évi 25 millió forint állt rendelkezésre.

A keret megkétszerezésének több oka is van. Egyrészt egyre több önként vállalt tevékenységgel javítjuk kerületünk környezeti állapotát, másrészt továbbra is törekszünk a lakosság szemléletformálására. Az e célok megvalósítására fordított összegek az új feladatok megjelenése és a magas infláció miatt jelentősen megemelkedtek. A Klímastratégiánkban, a Környezetvédelmi Programunkban és az Állatvédelmi Programunkban meghatározott feladatok forrásigénye így jelentően meghaladja az eddig megszabott 25 milliós keretet, ezért ezt az összeget most a duplájára emeltük.

Comments are closed.