Ötszörösére emelheti önkormányzatunk azt az összeget, amiből iskolaudvarok és kültéri sportterek újíthatók fel

Ötszörösére emelheti önkormányzatunk azt az összeget, amiből iskolaudvarok és kültéri sportterek újíthatók fel

Ötszörösére emelheti önkormányzatunk azt az összeget, amiből iskolaudvarok és kültéri sportterek újíthatók fel a XIII. kerületben. 2022-ben 40 millió forintot fordítottunk erre a célra, 2023-ban viszont már 194 millió forintot kaphat 8 oktatási intézmény, hogy a diákok igényei szerint alakuljon át az épületen kívüli, de kerítésen belüli környezet.

Eredetileg úgy volt, hogy idén is 40 millió forintra pályázhatnak az iskolák. Felújításokra viszont olyan nagy az igény, és olyan sok jó terv érkezett, hogy jelentősen bővítésre kerülhet az udvarfejlesztési program.

A pénzügyi keret megötszörözésének háttérben az áll, hogy az iskolák a rövidebbet húzták, amikor tíz éve ingyenesen át kellett adnunk oktatási intézményekeinket és a vagyonkezelői jogokat az állami Közép-Pesti Tankerületi Központnak. Onnantól nemhogy gyarapodott vagyonuk, hanem egyre értékelődik le. 2013 óta ugyanis nem történt állami forrásból finanszírozott iskolafejlesztés kerületünkben.

Önkormányzatunk ezt nem nézte tétlenül: saját forrásból már 2020 óta összesen 96 millió forint vissza nem térítendő támogatást adtunk kerületi iskoláknak. A művelődési és a kerületfejlesztési ügyekkel foglalkozó két szakbizottság a napokban jóváhagyta az idei pályázat kibővítését is, a képviselő-testület pedig május 25-én határoz.

Ennek nyomán kaphat a kerületben 7 általános iskola és 1 gimnázium összesen 193.642.946 forintot udvarainak és kültéri sportolást szolgáló területeinek felújítására. A fejlesztési tervek megvalósítása után a diákok órán kívüli, de iskolában töltött szabadidejükben a lehető legjobban kipihenhetik magukat, és nemcsak felfrissülhetnek, hanem fel is töltődhetnek.

Comments are closed.