Átadták a felújított Csicsergő Tagóvodát

Átadták a felújított Csicsergő Tagóvodát

Tegnap délelőtt ünnepélyesen átadták a felújított Csicsergő Tagóvodát (Gyöngyösi utca 65-71.). Az épület teljes körű rekonstrukciója, bővítése és a játszóudvar modernizálása 2020-ban kezdődött, és nemrég fejeződött be. Az intézményben a férőhelyek száma 198-ra emelkedett. Az óvoda 8 csoportos, jelenleg 7 óvodai csoportban fogadja a gyermekeket. A Nővér utca–Gyöngyösi utca–Kedves utca–Gyermek tér–által határolt tömbben elhelyezkedő Csicsergő ovi 70 éves épülete szakmailag és műszakilag is elavulttá vált. A korszerűsítéssel a korábbi épületkarakter megmaradt, az új fejépület stílusát a megújult oldalszárnyakéhoz igazították. Az óvoda bővítését a rendelkezésre álló terület lehetővé tette: így az utcai fronton felhúzott, teljesen független szerkezetű épületben helyet kaphattak a korszerű működéshez szükséges terek, például tornaszoba, fejlesztőhelyiségek, mosoda, központi mosogató és még egy új mászófalas tornaterem is. A bejárat – a szélfogóval együtt – a jelenlegi bejárat vonalában maradt.

Az új emeleti részen vannak a nevelői öltözők, irodák, egy üvegfalas nevelőtestületi tárgyaló, szülői fogadó, dolgozói tea-konyha, árnyékoló vitorlákkal felszerelt terasz. A gépészeti helyiségek is az emeletre kerültek, így a kicsiknek a földszinten nagyobb tér jut. Az épület földszintjét teljeskörűen akadálymentesítették. Az összes nyílászáró elé a külső hőszigetelésbe épített motoros árnyékolóroló, a teraszok fölé motoros napvitorlák kerültek – biztosítva az aktuálisan szükséges árnyékolást a gyermekek pihenési és játékidőszakaiban. Az óvoda bútorai, játékai, pedagógiai eszközrendszere is megújult korszerű szakmai szempontok alapján. A csoportszobákban létrehozott kis „bungalókba”, kuckókba a kicsik „bekuckózhatnak”, itt pihenhetnek, mesekönyvet nézegethetnek, babázhatnak. A kézműves szobában kreatív tevékenységek folyhatnak, s itt kapott helyet az óvoda tehetségműhelye, amely már második éve működik. A tagóvoda és az óvodai csoportok nevéhez illeszkedő madár-, fészek- és famotívumok megjelennek a bútorokon, a falakon. Az épületben létrehozott sószobának a légúti megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van.

Az intézmény 2021-ben, immár harmadszorra nyerte el a Zöld Óvoda címet. Környezettudatos pedagógia nevelési célokat is szolgál a földszinten kialakított „zöldfal”, élő növényfal, amely az esztétikussága mellett a növények párologtatása során a levegő minőségét folyamatosan javítja.

Comments are closed.