Mikromobilitási járművek (például az elektromos rollerek) közterületi tárolásának egységes budapesti szabályozása

Mikromobilitási járművek (például az elektromos rollerek) közterületi tárolásának egységes budapesti szabályozása

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a XIII. kerület is csatlakozik ahhoz az együttműködési megállapodáshoz, melynek célja az úgynevezett mikromobilitási járművek (például az elektromos rollerek) közterületi tárolásának egységes budapesti szabályozása. Ennek érdekében a főváros a leginkább érintett önkormányzatokkal, így I., a II., a III., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XI., a XIII., a XIV. kerülettel még tavaly egyeztetést folytatott; a csatlakozási nyilatkozat aláírása után az együttműködési dokumentum végső változatát a Fővárosi Közgyűlés 2021. december 15-én fogadta el. A képviselő-testület most ennek az aláírásáról döntött. A XIII. kerület egyébként a budapesti városrészek közül elsőként, már két évvel ezelőtt megállapodott a legnagyobb szolgáltatóval az említett járművek elhelyezéséről, melynek értelmében közterület-használati díjat fizet az önkormányzatnak.

Bár e járművek nagyvárosi elterjedése sok szempontból (szűkös parkolási kapacitás, környezetvédelem, stb.) előnyös és támogatható, ám a nem megfelelő, mások igényeire nem ügyelő használatuk, tárolásuk számos problémát okoz. A magasabb szintű közlekedési jogszabályok jelenleg hiányosak, nem vagy nem teljes körűen rendezik a felmerülő kérdéseket. Ezért is fontos, hogy a jelenlegi keretek között e terület szabályozása a főváros és az érintett kerületek együttműködésével, Budapest teljes területén egységes alapelvek és szempontok mentén, lehetőleg azonos módon történjen meg.

A rögzített egységes elvek a következők:
• a leghatékonyabb forma a helyi önkormányzatok közterület-használati rendeleteiben történő szabályozás;
• a résztvevő önkormányzatok vállalják, hogy helyi rendeleteikben egységes elvek alapján szabályozzák a legfontosabb kérdéseket;
• a résztvevő önkormányzatok vállalják, hogy egységes arculatú mikromobilitási pontokat alakítanak ki, melyek együttesen egy fővárosi hálózatot alkotnak;
• a mikromobilitási pontok célja a privát, valamint a közszolgáltatás (pl. BUBI), illetve üzleti szolgáltatás keretében megosztott mikromobilitási eszközök közterületi tárolása szabályozott formában.

Comments are closed.