Megkezdték az áramtermelést az önkormányzatunk által üzembe állított első napelemes rendszerek

Megkezdték az áramtermelést az önkormányzatunk által üzembe állított első napelemes rendszerek

Megkezdték az áramtermelést az önkormányzatunk által üzembe állított első napelemes rendszerek, melyek mostantól az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (AJAMK) és az Angyalföldi Sportközpontban (ASK) biztosítják az energiaellátást. Ez az intézményeinkben elindított napelem-telepítési program első üteme, melynek harmadik eleme az a hőszivattyú, ami hamarosan a Gondozóház működtetését segíti majd.

Kerületünk már a 2022-es energiaár-robbanást megelőző években is kiemelten kezelte intézményei, telephelyei energetikai fejlesztését, hogy az önkormányzati épületek a lehető legkevesebb hőt, áramot és vizet fogyasszák. A drasztikus tarifaemelkedés mellett az, hogy az települések kikerültek a kedvezményes, egyetemes energiaszolgáltatás köréből, valódi kihívás elé állította városrészünket is. Arra ösztönözött minket, hogy több évre szóló energetikai korszerűsítési programot dolgozzunk ki és hajtsunk végre. A felújítási programot a képviselő-testület még tavaly decemberben elfogadta. Műszaki tartalmát három fő szempont alapján határoztuk meg, ezek egyike a napelemek felszerelése – kiegészítve a meglévő fűtési rendszerek mellé telepítendő hőszivattyús berendezéseket és a LED-világítások kialakítását.

Már tart a második és a harmadik ütem tervezése is, ennek keretében 2024-ben a tervek szerint a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM), az Újpalotai Sporttelep, valamint a Napsugár, a Pöttyös, a Zöldág és a Futár Tagóvoda, továbbá a Boribon és az Igazgyöngy Bölcsőde épületére kerülhetnek napelemek.

A jelenlegi szabályozás szerint a napelemes rendszerek kiépítése abban az esetben gazdaságos, ha azok az azonnali felhasználáshoz elegendő mennyiséget termelik meg. Ezért a hálózatokat speciális védelemmel látjuk el, így később – ha a jogszabályi környezet lehetőséget ad az elektromos energia visszatáplálására – a rendszerbővítés lehetősége is adott lesz. A további korszerűsítések tervezésénél figyelembe vesszük az energiaárak alakulásának kiszámíthatatlanságát, a változó megtérülési időket és a már megvalósult projektek működési tapasztalatit.

Comments are closed.