Január 12-én tartja első ülését az önkormányzat képviselő-testülete

Január 12-én tartja első ülését az önkormányzat képviselő-testülete

A polgármesteri hivatalban január 6-áig tartó igazgatási szünet után jövő csütörtökön, azaz január 12-én tartja első ülését az önkormányzat képviselő-testülete. A grémium ezzel együtt idén összesen tíz alkalommal – február 9-én, március 9-én, április 20-án, május 25-én, június 22-én, szeptember 7-én, október 5-én, november 2-án és december 7-én – tárgyalja meg a kerület életét meghatározó előterjesztéseket, rendelettervezeteket.

Jövő csütörtökön bő féltucatnyi téma vár megvitatásra, így egyebek mellett a városrész véleményezni fogja az úgynevezett forrásmegosztást, azaz a fővárost és a kerületeket osztottan megillető bevételek 2023-as megosztásáról szóló jogszabálytervezetet. Emellett várhatóan módosítják az önkormányzat szociális rendeletét, tekintettel az elmúlt időszakban történt törvénymódosításokra, melyek egyik sarkalatos pontja a „mindenki felelős önmagáért” elve. Azaz: meghatározza a gondoskodási kötelezettség sorrendiségét; eszerint, ha az egyén nem képes önmagáról gondoskodni, akkor a rokontartási szabályok szerint a hozzátartozók segítik, majd ezt követi a lakóhely szerinti települési önkormányzat, és csak legvégül lép be az állam meghatározott feltételek szerinti kötelezettsége.

Várhatóan – bizonyos szempontból technikai jelleggel, az egyes ingatlanfunkciókat, a telkek nevesített rendeltetését megkülönböztetve – változik a telekadó-rendelet is. Emellett a képviselők szentesíthetik az idei intézmény-felújítások, valamint közterületi beruházások célokmányait, és rábólinthatnak a kerület és a Budapesti Rendőr-főkapitányság között kötendő adományozási szerződésre, melynek értelmében az önkormányzat 2023-ban is 30 millió forinttal támogatja a kerületi rendőrkapitányság munkáját. Az összeg egyharmada az egyes feladatainak ellátásához kapcsolódó kiadásaira használhatja fel, míg kétharmada a személyi állomány ösztönzésére fordítható.

Comments are closed.