Akadálymentesített CAF-villamos a XIII. kerületet is átszelő 14-es vonalán.

Akadálymentesített CAF-villamos a XIII. kerületet is átszelő 14-es vonalán.

Február elsejétől, azaz mától immár hétköznapokon is közlekedik egy alacsonypadlós, akadálymentesített CAF-villamos a XIII. kerületet is átszelő 14-es vonalán. Az új járművek először szeptember 4-én tűntek föl ezen a vonalon, ám eddig csak hétvégenként közlekedtek, aminek oka a korlátozott áramellátási infrastruktúra. Az érintett utazóközönség egyöntetűen üdvözölte a tágas férőhelyű, légkondicionált, fedélzeti kamerákkal, korszerű utastájékoztatóval felszerelt villamosokat, ám egyúttal hiányolta a hétköznapi közlekedtetésüket. Az ehhez szükséges vizsgálatokat a BKK a BKV bevonásával az elmúlt időszakban elvégezte, s ez alapján döntött az egy darab CAF-szerelvény munkanapi üzembe állításáról.

Ha a várhatóan egy-két hónapig tartó tesztidőszak eredményesen zárul – azaz nem jelentkezik az üzembiztonságot veszélyeztető műszaki probléma –, akkor a már forgalomba állított egy darab jármű véglegesítése mellett további egy CAF-villamos közlekedtetésére is lehetőség nyílik. Azonban a 14-es vonalán ennél több, ilyen új típusú jármű forgalomba állítására csak az áramellátási infrastruktúra fejlesztése, valamint további CAF-ok beszerzése után lesz lehetőség. A holnaptól immár mindennap járó CAF indulási időpontjait egyébként a BKK a menetrendi utastájékoztatóban külön meg fogja jelölni.

A budapesti villamos- és trolibuszprojekt második ütemében tavaly nyáron újabb 26 új akadálymentesített CAF-villamos – 5 hosszú és 21 rövid – érkezett Budapestre a spanyol gyártótól. Így már összesen 73 ilyen szerelvény rója a fővárosi villamos hálózatot. (Fotó: BKK)

Comments are closed.