Sziget Fesztivál tájékoztató kerületi lakosoknak

Sziget Fesztivál tájékoztató kerületi lakosoknak

Tisztelt kerületi Lakos!

Hosszú és nehéz időszak után lábadozik a fővárosban a vendéglátás és a turizmus, ami mindig is jelentős hatással volt a gazdaság élénkítésére. A szakemberek szerint 2022-ben ígéretesen alakul a budapesti turizmus – kezd visszatérni az élet a fővárosba. Számunkra külön öröm, hogy újra visszatérnek a fesztiválok, így a Sziget is megnyitja kapuit, idén augusztus 10-én.

A Sziget Budapest elsőszámú turisztikai attrakciója. A közel 100 országból érkező fesztiválozó a város jó hírét viszi szerte a világban, ami kulturális és turisztikai szempontból is több mint városmarketing, hiszen a Sziget kétségkívül a legmenőbb és legtöbbet emlegetett hazai márka. Budapest abszolút stratégiai partnerként tekint a Szigetre, ezért is döntött úgy a Főváros közgyűlése, hogy újabb 5 + 5 évre ad otthont a fesztiválnak, tehát a Sziget itt otthon van!” – nyilatkozta korábban Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója.

Az elmúlt két év komoly nyomot hagyott mindannyiunkban, de mi most nem egyszerűen a régi életünket szeretnénk visszakapni, hanem az elmúlt időszak tapasztalataival, érzéseivel gazdagodva, ha úgy tetszik megerősödve új gondolatoknak, alkotásoknak, élményeknek szeretnénk helyet adni. Szeretnénk részese lenni egy olyan, mindenki számára építő megújulásnak, mely a Sziget sokszínű szabadságában válhat teljessé.

A Sziget számos olyan változással tér vissza, ami a környék, Budapest lakóit is jelentősen érinti. Igyekeztünk ezekkel a változtatásokkal minél inkább megkímélni a környezetünket, így például teljesen megszűnnek a 0. és -1. napok, idéntől mindössze 6 aktív fesztiválnapból áll majd a Sziget. Igyekszünk a környék forgalmát is mentesíteni, ezért a beléptetési rendszer a „K” híd belső oldalára kerül át. A várhatóan nagy forgalmat illetve teltházat ígérő napok miatt a belső forgalmat is újra terveztük. Úgy alakítottuk ki az útvonalakat, hogy a beengedésnél és egy-egy nagyobb koncert utáni távozási hullámnál a lehető legbiztonságosabb módon oldjuk meg a tömegirányítást. Komoly figyelmet fordítunk a Hajógyári Sziget környezetvédelmére is. A Green Sziget program keretében – az európai fesztiválok közt előremutatóan – több intézkedéssel is csökkentjük a környezetterhelést és ide tartozik, hogy a Sziget egy területét, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt, az ott lévő védett növényzet miatt lezárjuk a közönség elől, igazodva a főváros és WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez.  

Tisztelt kerületi Lakos,

ugyanúgy, mint korábban, továbbra is komoly hangsúlyt fordítunk arra, hogy minél kevesebb zajterhelést okozzon a rendezvény a környező lakóknak. Sajnos egy ekkora tömegrendezvényt teljesen elnémítani nem tudunk. Tisztában vagyunk vele, hogy amíg a szabadtéri nagy koncertek tartanak, nemcsak a színpadok előtt állók, de a környéken élők is hallják a zenét. Ezért is fejeződnek be a hangos programok este 11 órakor, és utána már csak limitált hangerővel, jóval kisebb események zajlanak, pont azért, mert igyekszünk mindent megtenni a környék lakóinak nyugalma érdekében. Persze idén is lesznek hangfogó sátrak, limiterek és továbbra is egész éjszaka folyamatosan mérjük majd a környéken a hangerőt, hogy azonnal korrigálni tudjunk, ha bármilyen problémát észlelünk. Természetesen idén is üzemeltetünk majd ingyenesen hívható számot, amin a nap 24 órájában fogadjuk a bejelentéseket.  A ZÖLD SZÁM: 06 80 315 000

Bár a volt hajógyári üzemterületek parkolóvá alakításával az elmúlt években jelentősen tudtunk javítani a parkolási problémákon, most is felhívjuk a vendégeink figyelmét, hogy lehetőleg ne gépjárművel érkezzenek.  Minden egyéb közlekedési módot aktívan támogatunk, ezért direkt hajójáratot működtetünk a belváros és a sziget között, sűrítjük a tömegközlekedést, ami ilyenkor ráadásul éjszaka is jár. Szerződésünk van taxitársaságokkal és különböző kényelmi szolgáltatásokkal ösztönözzük a kerékpárral érkezőket. A környék biztonságát, csakúgy mint korábban, a rendőrséggel karöltve folyamatosan figyeljük, a közvetlen környék utcáit lezárjuk, oda csak a helyi lakosok juthatnak be autóval. Természetesen a takarítást is folyamatosan elvégeztetjük, nemcsak a szigeten, hanem a környező területeken is, hiszen az a célunk, hogy a minél kisebb „nyomot” hagyjunk magunk után.

Ugyanakkor senkit nem szeretnénk áltatni azzal, hogy észrevétlenül fogjuk tudni megvalósítani a fesztivált: nehezebb lesz a közlekedés, nagyobb lesz a sor a közértben, hallani fogják a nagyszínpados koncerteket és a sziget is viseli majd a rendezvény nyomát egy rövid ideig. Mi annyit vállalunk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a lehető legkisebb zavarral járó lebonyolítás érdekében, a békés egymás mellett élés jegyében. Őszintén hálásak vagyunk a körülöttünk élőknek, hogy megértően, sőt a legtöbben pozitívan viszonyulnak a Sziget Fesztiválhoz, ami 1993 óta egyre nagyobb büszkeségévé vált Budapestnek és Magyarországnak.

Üdvözlettel:

a Sziget Fesztivál szervezői

Comments are closed.